Varaioun
Sparganium erectum
Typhaceae Sparganiaceae
Autre noum : Sagno.
Nom en français : Rubanier dressé.
Descripcioun :Lou varaioun se recounèis à si flour pièi si fru agroumela en boulo long d'uno cambo drecho. Fai de lòngui fueio en triangle. Trachis dins la palunaio, li roubino e li canau.
Usanço :A l'ouro d'aro, emé si poulìdi fru, se n'en sèr en "art flourau". Couneissèn pas d'usanço anciano ; escriéure au site se n'en sabès mai.
Port : Grando erbo
Taio : 60 à 150 cm
Fueio : costo paralèlo
Tipe bioulougico : Eloufite
Cicle bioulougico : Planto renadivo
Gènre : Sparganium
Famiho : Typhaceae
Famiho classico : Sparganiaceae
Ordre : Poales
Coulour de la flour :
Blanco
Petalo : ges
Ø (o loungour) enflourejado : 1,2 à 1,8 cm
Flourido : Printèms
- Estiéu - Autouno
Sòu : Ca
Autour basso e auto : 0
Aparado : Noun
Jun à óutobre
Liò : Palun
- Roubino
- Canau
Estànci : Termoumediterran à Mountagnard
Couroulougi : Éurasiatico
Ref. sc. : Sparganium erectum L., 1753
(= Sparganium ramosum subsp. neglectum (Beeby) Neuman, 1889 )
Pese
Pisum sativum subsp. sativum
Fabaceae Leguminosae
Nom en français : Pois cultivé.
Descripcioun :Lou pese es uno planto cultivado bèn couneigudo pèr aquéli qu'an un ouort. Li meno cultivado fan de flour blanco o roso e souvènti-fes soumbro pu que lis estipulo e li vediho de la fueio. La subsp. biflorum, meno fèro procho e àvi dóu pese cultiva, se n'en destrìo qu'a li pecou di flour dous cop mai grand que l'estipulo, e de grano à cresto mai longo (> 2mm). Coumpara emé lou pese-de-champ.
Usanço :De segur lou pese èi bon à manja de proun de biais.
Port : Grando erbo
Taio : 0,3 à 1 (2) m
Fueio : coumpausado
Tipe bioulougico : Teroufite
Cicle bioulougico : Planto de l'an
Gènre : Pisum
Famiho : Fabaceae
Famiho classico : Leguminosae
Coulour de la flour :
Blanco
Petalo : irreguliero
Ø (o loungour) flour : Pancaro entresigna
Flourido : Printèms
- Estiéu
Sòu : Ca
Autour basso e auto :
Pancaro entresigna
Aparado : Noun
Liò : Champ
Estànci : Termoumediterran à Subremediterran
Couroulougi :
Pancaro entresigna
Ref. sc. : Pisum sativum subsp. sativum L., 1753